Entrevista a Jordi Molinera Poblet
Pueden leer aquí el blog de Jordi Molinera.
¿Por què militas en ERC?
Estic a Esquerra Republicana per diferents raons. Una de les més importants és perquè crec que és la millor eina per assolir una nació catalana lliure i socialment justa: sóc independentista i d’esquerres. Jo vaig entrar al partit quan aquest generava il·lusió i la gent veia que érem una altra cosa, que trencàvem amb la forma de fer de CiU i el PSC. Ara podem córrer el risc de perdre de forma definitiva aquest tret diferencial, sempre i quan no canviem el rumb del partit.
Militar a un partit com Esquerra et fa sentir partícep de moltes de les seves decisions polítiques, com per exemple, amb la convocatoria ara farà 2 anys de les Assemblees regionals pel tema de l’Estatut del Principat. D’altra banda, la política municipal la trobo apassionant, i al meu poble militar a ERC significa treballar colze amb colze amb un equip de persones magnífiques, que des de la base, representen allò què hauria de ser el partit: esforç, treball i ambició.
¿Por qué apoyas a la corriente Esquerra Independentista?
Hi han determinats valors que en política els admiro molt, i les persones que formen Esquerra Independentista, i la seva gent, al llarg d’aquests darrers mesos, des de la formació del moviment de base, m’han demostrat que el seu esforç per la causa, la llibertat nacional i social del país, no té límits. Hi ha gent d’arreu del territori, hem estat capaços d’incorporar a Esquerra tan gent jove preparadíssima com l’Elisenda Paluzie o l’Hèctor López Bofill com historic de l’esquerra independentista com en Jaume Renyer, que aporta un discurs ideològic, amb les seves tesis republicanes, que ja voldrien d’altres, i com no, fa falta sumar-hi l’experiència d’Uriel Bertran al si del partit.
En definitiva, Esquerra Independentista és un moviment de base que està suficientment capacitat per dirigir el partit esdevenint el resultat d’unir renovació interna, il·lusió programàtica i coherència ideològica.
¿Qué aporta y qué le cuesta a ERC apostar por una organización interna democrática que permite procesos de debate como el actual?
És evident que l’estil de governar avui en dia inclou la participació ciutadana com a base de legitimació de les polítiques públiques. La governança, per tant, també ha de tenir una necessària vessant interna en els partits polítics. En una societat cada vegada més individualista i menys comunitària, només un partit en el que les bases poden influir amb la seva veu i el seu vot en les línies estratègiques del partit, podrà aconseguir fomentar la participació política i electoral d’aquestes bases i exportar-la a la societat, evitant tècniques demagògiques o de “la por” (si tú no vas ellos vuelven, i coses per l’estil).
Els partits polítics del segle XXI tenen la responsabilitat d’analitzar l’absentisme electoral i fer propostes que fomentin la participació. ERC , en tant que partit assembleari, aporta un exemple de democràcia interna a la societat.
És evident que existeixen costos derivats: un congrés per a més de 4.000 persones és més car que un congrés per a 200 delegats, però quan ERC ha deixat de consultar les seves bases en temes fonamentals, com el posicionament davant l’Estatut o els pactes de govern, ha perdut recolzament electoral de la pròpia militància, així finalment els costos són més cars si no s’aplica la democràcia interna.
¿Qué acciones debería llevar a cabo ERC en el campo de la comunicación para mejorar sus opciones de hacer visible su discurso en medios abrumadoramente controlados por gentes a las que interesa muy poco que a partidos como ERC les vaya ni medio bien?
En primer lloc hem de reconèixer i aprofitar el potencial de les noves tecnologies. Aquesta campanya interna ja ha servit per exprémer els canals You tube, Facebook, Twitter, Flick, per descomptat els webs i blocs personals i sms.
Aquesta nova manera de comunicar-se és barata, ràpida (s’actualitza al moment des de qualsevol ordinador) i universal, és pot consultar des de qualsevol lloc del món (amb internet, és clar!).
A Esquerra li fan falta mitjans de comunicació que, al menys, no li vagin a la contra. Per això, d’entrada ERC ha de fomentar l’aparició de diaris digitals favorables als valors que ERC defensa.
En segon lloc ha d’establir complicitats amb periodistes, intel·lectuals amb columnes a diaris i, en la mesura que li sigui possible, fomentar premsa escrita (gratuïta i de pagament) que no sigui “enemiga”. Paradoxalment, els diaris més llegits per la militància d’Esquerra segons enquestes pròpies del partit, són La Vanguardia i El Periódico (edició en català).
I finalment hi ha els canals de televisió, públics i privats. És incomprensible que els públics no siguin respectuosos i imparcials amb tots els partits polítics i, sovint, podem sentir i veure com la informació es dóna segons una valoració del qui entrevista o fa el programa o bé amb connotacions gens imparcials com ”aquí, a Espanya” en els noticiaris de TV3. La Corporació Catalana de Ràdio i Televisió ha d’arribar a standards que siguin satisfactoris per a totes, i no només unes, sensibilitats de País.
¿Piensas que EI debería corregir el absoluto abandono que de la prensa gratuita ha hecho el soberanismo catalán? ¿Cómo?
Definitivament sí. Malgrat siguin iniciatives privades, estan sotmeses a la legislació autonòmica i aquesta inclou una llei de política lingüística que cal fer cumplir. Com? Incrementant el personal del cos d’inspectors de la Generalitat. Tant si el nou Estatut malgrat totes les seves retallades i limitacions obliga com si no, ERC ha d’impulsar un projecte o proposta de nova llei de política lingüística que obligui a que els mitjans de comunicació, públics o privats, s’escriguin -al menys- en català.
¿Qué está haciendo bien el Conseller de Cultura y qué está haciendo mal?
Està fent una bona tasca en la internacionalització de la cultura catalana, no només la cultura tradicional, sinó en la projecció dels professionals.
Malament…bé hi ha el debat museístic, però ara em crema més el fet que no s’hagi aconseguit mantenir l’emissió de TV3 al País Valencià, amb el ben entès que el botxí és el PP que presideix la Generalitat Valenciana.
Hace unos meses la cultura catalana fue invitada a la feria del libro de Frankfurt. ¿Deberían haber acudido escritores en castellano? ¿Crees positivo para la cultura y para la libertad de creación que sea una institución pública –en este caso, el Govern- el que decida quién va y quién no va a un acontecimiento como el mencionado?
Un escriptor espanyol que faci anys que viu i treballi a Catalunya comparteix amb un escriptor català una inevitable realitat sociocultural que diferirà més en qüestions personals (família, amistats) que no pas en context. Crec que aquesta és la causa que generi confusió, perquè una mateixa persona pot estar parlant de la mateixa realitat en català o en castellà, però en el primer cas es tracta de literatura catalana i en el segon castellana. Que una escriptora catalana escrigui sobre Catalunya i els seus records en flamenc, en tant que és una versió originial en flamenc i no una traducció, hauria de ser literatura flamenca…oi?
El debat és absurd, si la Fira de Frankfurt convida Catalunya, evidentment els autors i autores que hi havien d’anar no podien ser en castellà. Ja hi ha altres mercat de literatura iberoamericana, per exemple on els poden convidar.
Si Catalunya tingués un estat propi, amb una llengua oficial, sense competències directes ni ingerències, probablement el Govern només hauria de col·laborar establint convenis o relacions amb altres estats per fer intercanvis, o mesures per corregir els efectes de la gran presència internacional de l’anglès, per exemple. Però mentre l’Estat espanyol no sigui un estat que protegeix la llengua catalana, qualsevol esforç per part del Govern català és petit.
Si el fet que el Govern hi participi pot tenir efectes perversos sobre afavorir uns autors catalans vers d’altres, no crec que donat el cas sigui tan perjudicial com ho és el fet que la indústria editorial és extremadament forta en castellà.
Con la transición, la cultura catalana, lo mismo que la española, abandona su papel crítico con el estado y se impone como tarea contribuir a fortalecer el poder de ese estado. Se ha impuesto como modelo el presunto intelectual caracterizado por la lógica partidista y estrechamente vinculado a unos determinados intereses políticos. ERC ha sido hasta hoy un partido con una lógica absolutamente contraria a ese modo de funcionar. ¿Eso debe seguir siendo así?
Que un intelectual es posicioni, a priori no hauria de tenir conseqüències negatives, ans al contrari, pot aprofundir en l’argumentació de les tesis o postulats polítics augmentant el nivell dels debats. Ara bé, la mediocritat apareix quan un intelectual modela (inconscientment fins i tot, per no “ofendre” ningú) el seu parer perquè sap que d’aquesta manera podrà tenir més oportunitats per aconseguir una càtedra a l’universitat, o un lloc en alguna fundació vinculada a algun partit polític. Això és misèria humana, el que en diem vendre’s per un plat de llenties, vaja.
Tant pel bé d’ERC, com pel del País, és obvi que voldria que la majoria d’intelectuals defensessin postures sobiranistes que contribuissin a influir en l’opinió de la societat per tal de fer majoritària l’opció de l’independentisme; i ERC té la responsabilitat d’apropar el seu missatge als intelectuals, per intentar que vegin Esquerra un partit prou coherent i compromès per a donar-li recolzament o al menys, per a fer posicionar els intelectuals de manera independent però a favor de la sobirania.
¿Por qué motivo una gran parte de los intelectuales que defendieron en los últimos años postulados cercanos a ERC han acabado apoyando vuestra candidatura y qué aportan a la misma?
Perquè han percebut que anem “en serio”, de manera proactiva, sense demagògies, sense por i sobretot sense complexes. Algú que ja té una carrera profesional no arrisca ni ofereix tot el seu bagatge a projectes que no tenen un horitzó clar i creïble, però crec que la clau ha estat en demanar-los que participin del projecte des de dins. Fins ara només es demanava a l’intelectual que posés el seu cervell per a profit del dirigent del partit. Ara ells i elles formen part del partit i formaran part de la direcció, des de la que tindran responsabilitats vincualdes al seu perfil professional, que és des d’on poden fer la major aportació. Elisenda Paluzie serà l’encarregada de política econòmica i de negociar amb el Conseller Castells i amb qui calgui el model de finançament (el cumpliment del que ja està aprovat en el nou Estatut – de fet; sembla mentida que calgui negociar una Llei, quan només cal cumplir-la!-).
¿Qué medidas se podrían tomar para que el fomento institucional de la cultura catalana no acabe mermando la calidad de unos creadores que si bien están más protegidos del mercado han acabado igual de constreñidos por el papel de las industrias culturales?
Només la lliure competència, en igualtat de condicions (aquí està la perversió del sistema) pot aconseguir el màxim de cada projecte o persona, grup…de nou, quan Catalunya tingui un estat propi i des de Govern no calgui protegir els creadors de la pròpia cultura, podrà dedicar-se a garantir igualtat d’oportuitats i arribar a trobar els equilibris entre les ingerències institucionals i la lliure competència, sense haver de subvencionar el món cultural (i associatiu).
¿Con quién, fuera de EI y de la propia ERC, se debe contar para fomentar una cultura catalana más libre e independiente de los poderes políticos y económicos?
Per començar cal tenir clar que hi ha d’haver un foment de “primeres oportunitats” als joves creadors; tot País necessita desenvolupar el seu capital humà i el seu potencial creador (igual que a les universitats s’ofereixen beques, a la cultura s’ha d’oferir ajudes a projectes innovadors).
Per tant, en aquest primer bloc, ERC ha de tenir una xarxa de contactes dins la societat civil (ateneus, grups amateurs de circ, de teatre, tallers d’escriptura) per poder conèixer què s’està fent al País i poder promoure allò que pugui tenir perspectives de futur amb qualitat.
En un segon bloc hi ha els professionals consolidats -tant d’oferta, com de formació (escoles i instituts d’art, cinematografia, esmpreses, editorials i gremis)- que són els que mouen l’economia i l’industria cultural. Si aquests tenen una bona xarxa de contactes, espais de distribució i existeix una demanda de productes culturals estable, no hi ha d’haver problema. El problema està, per exemple, quan només 5 cinemes de Catalunya projecten películes en català, ja que aleshores mai no hi haurà un potencial demandant suficient com per generar una industria potent.
Finalmet, el bloc institucional i el bloc econòmic o inversor (fundacions de les caixes d’estalvi, mecenatges, etc) també hi juguen un paper important que caldria coordinar entre ells i amb el segon bloc per tal d’aprofitar al màxim els recursos que estan disponibles i allò que s’està creant.
¿Podrías citar tres aspectos positivos de las otras tres candidaturas?
D’ERC-Futur m’han agradat les seves propostes practiques per fer d’Esquerra un partit viu a lnternet catalana, fent que el militant tingui més eines. De Gent d’Esquerra trobo que tenen gent per tot el territori, ja siguin carrecs institucionals o del partit. I de Reagrupament trobo que tenen l’esperit que necessita el partit en els moments que fa falta marcar distancies respecte els altres partits. Entre tots, crec que sortirà un bon partit, com al 1931.
hahaha quina fracàs més patètic aquests del corrent de l’Uriel Bertran! últims, no els ha votat ningú més que la família
ja està bé home d’utilitzar un nom que no mereixeu per a maquillar la mateixa porqueria de sempre, no sou esquerra independentista, plegueu ja
pel que fa a les eleccions, res de nou, CiU ha fallat en l’intent de posar els seus homes a la direcció, s’hi han quedat els afins al PSC, ERC segueix sense ser una alternativa, i sense estratègia pròpia, només és un camp de batalla més de la sociovergència, i tot pels seus propis demèrits
Es que lo de «esquerra», en el caso de líder de la corriente crítica, no cuela demasiado. Poca conciencia social le veo yo a un niñato que se ha pasado la vida holgazaneando, viviendo de su familia hasta que ha podido hacerlo del sueldo de diputado.
Simplemente, no han crecido. Con esos, el único cambio sería que, de dirigir el partido, cambiarían la alianza con Montilla por la sumisión a Mas. Un partido que, cuando podía elegir entre ERC y el PP optaba por esos últimos, creo que lo llamaban «tener sentido de estado» (eso, sin olvidar lo poco críticos que se mostraron con el asunto GAL). Que alguien le explique a Urielito lo que hizo CiU, en 20 años, por el soberanismo. Y ya puestos, que le pongan unos meses a trabajar de 6 a 2 de peón industrial en una fábrica por 1000 euros, que entonces no hará el ridículo cuando hable de la Catalunya «socialmente justa».
Eso es verdad…, al final han ganado los que prefieren poltrona a barricada…, y es que una vez que se prueba la moqueta..
Anda que no va a ser duro sacar a los Montillas del PSC y los «quiero menú a 120€» de la Generalitat… :D
Suerte y saludos
és que les feines dels precaris, com les nostres ideologies, són desfassades, fan lleig, no lliguen amb el ‘liberalisme republicà’ o la ‘socialdemocràcia liberal’ que propugnen els d’ERC
¿Y para cuando una entrevista al «asaltapiscinas»?:
Air Berlin emprende acciones legales contra Joan Puig (ERC) por equiparar a la compañía con el nazismo
09.06.08 | 13:00. Archivado en Justicia, Análisis
(PD).- Después de que el pasado viernes Puig incluyera en su blog una esvástica junto al logo de la aerolínea alemana, los servicios jurídicos de Air Berlin estudiaron durante el fin de semana qué medidas tomar, y será este lunes cuando inicien los «pasos necesarios» para interponer una denuncia contra el ex diputado ante las instituciones europeas.
Este episodio ha «removido heridas que todavía no están cicatrizadas» entre la sociedad alemana, que ya ha manifestado su «absoluto rechazo» a este suceso, que la compañía «no está dispuesta a aceptar», según informa Cope.es.
La polémica se desató a raíz de una misiva que envió la directora general de Política Lingüística del Govern balear, Margalida Tous, a Air Berlin (así como a otras aerolíneas) instándoles a potenciar el catalán en sus relaciones con los clientes, una recomendación que no sentó nada bien a la compañía, que considera que «no carece de todo sentido».
Desde Air Berlín recordaron el importante volumen de turistas que viajan a las Islas Baleares con la compañía al cabo del año, por lo que dijeron «no entender» por qué desde el Govern se preocupan por una cuestión como ésta, cuando existen «otras prioridades» mucho más relevantes. En este contexto, hicieron hincapié en que en España hay «otras lenguas cooficiales que merecen todo el respeto» pero que la compañía no utiliza, y defendieron el «derecho de una empresa privada internacional» a expresarse cómo considere oportuno.
————————————————————————-
Parece mentira que tenga que venir alguien de fuera a echarnos en cara nuestra propia estupidez.
PS : propongo tanto al Sr. Puig como al resto de representantes de tan seria opción política (nacional y socialista, así que lo de dibujar esvásticas le debe salir de perlas) que no rechacen de entrada el uso de otros símbolos para marcar a los que no transijan con sus exigencias, por ejemplo pintar una estrella de David amarilla en las tiendas de los que no quieran rotular en Catalán, o en los aviones de Air Berlín.
Saludos.
«Es que lo de “esquerra”, en el caso de líder de la corriente crítica, no cuela demasiado. Poca conciencia social le veo yo a un niñato que se ha pasado la vida holgazaneando, viviendo de su familia hasta que ha podido hacerlo del sueldo de diputado.
Simplemente, no han crecido. Con esos, el único cambio sería que, de dirigir el partido, cambiarían la alianza con Montilla por la sumisión a Mas.»
¿Conoces el curriculum laboral de, por poner un ejemplo un poco tonto, Karl Marx?
Por lo demás, Lluís, EI no ha defendido en ningún momento un pacto con CiU, por lo que lo que comentas no se corresponde con la realidad.
Ostres, compares l’Uriel (un paio que de portaveu de JERC era capaç de perdre un debat amb els representants de les joventuts d’altres partits 5 anys menors que ell) amb karl marx?
XD quina gràcia, ets un catxondo
Pero no habia terminado ya el paseo de los » iluminati » por aquestos lares? Mira que el unico que se salvaba era el primero, que estos van de mal en peor.
No, no comparo l’Uriel amb ningú. El que dic és que l’argument de que no treballa en un torn en un taller per desqualificar-lo com a esquerranista no s’aguanta per enlloc, quelcom comprobable mirant només el curriculum de tots els que han aixecat l’excercici teòric de les esquerres.
Aquest és el clàssic argument al que si pot afegir, per ser del mateix nivell, que cap sobiranista hauria d’estar en cap càrrec polític, ja que com agrada dir als nostres enemics tots els càrrecs que tenen els tenen gràcies a la Constitución.
Si el seguim fins al final, acabem constatant que l’única manera de ser d’esquerres sense que et llencin aquesta classe de porqueria -que serà inmediatament substituïda per un «aquest paiu ni té curriculum ni té res, no sap fer la o amb un canutu i està aquí vivint del cuento- serà treballar de teleoperador i practicar la lluita armada al sortir de la feina.
Salut
Popota,
Es que tengo bastantes referencias del andoba en cuestión.
Marx no aspiraba a dirigir su país. Éste si, por lo menos optaba a un cargo desde el que se puede aspirar a una consellería o incluso a la presidencia de la Generalitat, es comprensible que nos fijemos un poco en su currículum. Personalmente, no le propondría para un trabajo de cierta responsabilidad en la empresa donde trabajo, mucho menos desearía que rigiese los destinos de mi país.
Si la independencia ha de venir con elementos como ese, ya me va bien el Borbón.
Que prefieras el Borbón a la independencia con Bertran es una opinión. De las referencias que tengas no puedo opinar porque las desconozco. Lo que sí mantengo, Lluís, es que no me parece sostenible descalificar el curriculum de alguien bien porque no ha estado metiendo horas en un turno bien porque no tiene tres masters.
Saludos,